• CroatianEnglishFrenchGermanItalianPolish
  • +385 (0)22 / 438 648

Okolica

tisno-900-4

Vodice

 

Vodice se nalaze na magistralnoj cesti Zadar – Šibenik – Split, oko 13 km zapadno od Šibenika, a 11 km istočno od Tisna. To je tipično mediteransko mjesto s razvijenim turističkim i brojnim pratećim djelatnostima. Vodice danas imaju oko 5000 stanovnika, a naselje se spominje pod imenom Arausa još u Rimsko doba. Arausa je bilo mjesto gdje su se Rimske galije opskrbljivale pitkom vodom i hranom.Zbog obilja vode i plodne zemlje u okolici mjesta stanovništvo se u prošlosti večinom bavilo poljoprivredom.Nautičari rado svraćaju u Vodice zbog opremljene ACI-jeve marine. ACI marina Vodice radi cijele godine, ima više od 400 vezova, a najveći gaz je 4.2 m. Iz Vodica se vlastitim ili iznajmljenim brodom može zaputiti u obilazak prekrasne okolice: otoka Zlarina i drugih otoka Šibenskog arhipelaga.

 

Murter

Murter, najstarije naselje na istoimenom otoku. Otočnom asfaltnom cestom preko Tisna povezano je s Jadranskom turističkom cestom. Mjesto je smješteno uz rub plodnog polja između uvala Hramina i Slanica.U rimsko doba tu je postojala naseobina Collentum ostaci koje se nalaze na brdu Gradina.Osim turizmom i trgovinom stanovnici se i danas bave poljoprivredom, uzgojem maslina, smokava i povrća te ribolovom i ovčarstvom. Ovce puštaju na ispašu na Kornatske otoke ili na vlastita polja na kopnu.Murterani posjeduju veliki broj stabala maslina na području Modrava uz Vransko Jezero i na Kornatskom arhipelagu.

 

 

Pirovac

Pirovac – mjesto u najzapadijem dijelu Šibensko-Kninske županije. Prvi put Pirovac se spominje prigodom utemeljenja Šibenske biskupije, 1298. godine. Na tom lokalitetu zatječemo 1505. godine naseljeno mjesto mediteranskih odlika. Sačuvana obilježja burne i bogate prošlosti, danas kulturno-spomeničke vrijednosti.Pirovac se smjestio na sjevernoj obali Pirovačkog zaljeva, svojim lijepim prastarim licem tako vječno okrenut suncu. Njegov zaljev prirodni je fenomen, 10 kilometara usječen u kamen i mediteransko raslinje što svoje zanosne mirise miješa s iskonskim morskim mirisima.

 

Betina

Betina, od Tisna udaljeno sedam kilometara asfaltiranom cestom i zajednickim priključkom vezano na Jadransku turističku cestu.Naselje se smjestilo na poluotoku u luci, a kuće se nižu slikovito amfiteatralno oko brijega.Ime mjesta potječe od keltske rijeci “bet”, usta, što odgovara izgledu i položaju betinske luke.Godine 1848. osnovano je brodogradilište za gradnju većih drvenih brodova. Nastavljajući tradiciju u Betini djeluje suvremeno brodogradilište “Betina” koje gradi i popravlja brodove do 800 tona i posebno je poznato po sportskim i ribarskim brodovima namijenjenim domaćem i inozemnom tržištu. Betina ima suvremenu marinu za čuvanje i servisiranje jahti i brodova. Osim poljoprivrede, ribarstva i brodogradnje danas se Betinjani bave turizmom.

 

Jezera


Jezera – mjesto na otoku Murteru tri kilometra udaljeno od Tisna. Asfaltnom cestom preko Tisna i otočnog priključka povezana s Jadranskom cestom. Mjesto se smjestilo u uvali zaštićenoj od vjetrova i valova. Ime dolazi od malih jezera koja nastaju u udolinama nakon proljetnih i jesenskih kiša. Dolaskom sunca jezerca nestaju.U Jezerima djeluje kulturno-umjetničko društvo “Kolidišće” koje njeguje tradiciju izvornih narodnih pjesama, nošnji i običaja.

 

Infnik