• CroatianEnglishFrenchGermanItalianPolish
  • +385 (0)22 / 438 648

Povijest Tisno

kroz_most_leut

Naselje Tisno uz zaseok Dubrava, čine i mjesta Dazlina i Ivinj na kopnu. Oba kopnena mjesta spalili su Turci sredinom 16. st. Prigodom rekonstrukcije pročelja crkve Sv. Martina u Ivinju (11. st.), počela su arheološka iskapanja te su ispod crkve pronađeni zidovi rimske vile rusticae iz 2/3. st. Usto, iskopana je i trobrodna bazilika (sredina 5. st.) s podnožjem oltara i ranokršćanska krstionica – šesterokutni bazen. Uz baziliku pronađeno je i 900 grobova iz 15. st., a još se traga za grobljem bazilike koja je srušena najvjerojatnije za provale Avara.

U Dazlini se nalazi crkva posvećena Sv. Iliji koja potječe iz 11. st., kada je Dazlina obuhvaćala tada malene zaseoke Tribunj i Vodice. U rimsko doba natom je mjestu stajao fortifikacijski objekt na cesti Scardona (Skradin)-Zadar. Uskoro se namjerava i na tom lokalitetu započeti s arheološkim iskapanjima, jer se pretpostavlja da se ispod ili u blizini te crkve nalazi još starija crkva Sv. Križa. Godine 1543. Turci spaljuju mjesto, a narod bježi na otok gdje je postajalo malo naselje s ranogotičkom crkvom Sv. Marije za koju se pretpostavlja da se nalazila u Tisnom jer je to dio otoka najbliži kopnu Pretpostavku potvrđuje i to što se na glavnom oltaru sadašnje župne crkve Sv. Duha, posvećene 1548. godine, nalazi ranogotički kip Bogorodice s djetetom. Spomenuti kip (11./12. st.), jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan. Danas se taj kip izlaže na izložbama diljem svijeta. Prije 5 godina prigodom rekonstrukcije poda u prezbiteriju župne crkve pronađeni su ostaci stare gotičke apside. Sadašnja župna crkva današnji oblik poprima 1854. Zvonik odvojen od crkve, građen oko 1640., nije dovršen, a gradnju je prekinuo početak Kandijskih ratova. U župnom arhivu čuvaju se originalni nacrti zvonika. Na brdu Broščica ponad Tisnoga (114 m) nalazi se svetište Gospe od Karavaja (18. st.). Put od župne crkve do svetišta dug je oko kilometar i pruža odličnu i ugodnu rekreaciju, a nagrađeni ćete biti prekrasnim pogledom na Tisno i okolni dio otoka.

Na poticaj šibenskog biskupa Arigonija, sredinom 17. st. iz okolice Bergama u Italiji na područje tadašnje biskupije doselilo je 20-ak bogatijih obitelji, a više njih se nastanilo na području području Tisnoga. Grobovi im se nalaze u današnjoj župnoj crkvi. Obitelj Gelpi je donijela i sliku iz svetišta Gospe od izvora kraj Carravaghia koja potječe iz godine 1428., a slikana je na drvetu. Slika se najprije nalazila u kućnoj kapeli, a potom je obitelj kupila teren na brdu Brošćica ponad Tisnoga i sagradila kapelu 1720. godine. U Tisnom se nalaze i dvije crkve iz 17. st.:Sv. Roka i Sv. Andrije. U njima se nalaze mnoge umjetnine, među kojima i ranogotički bratovštinski ophodni križevi. Najstarija u mjestu bila je bratovština Sv. Martina iz Ivinja, dok danas postoje bratovštine Presvetoga Sakramenta, Sv. Martina, Sv. Ante, Gospe od Karavaja, Gospe od Karmela i Gospe od Ruzarija. Crkva Sv. Roka je etnografski muzej. Bratovštinski ophodi kroz naselje djeluju vrlo impozantno, a pružaju izvrstan vizualni doživljaj. Na brdu iznad Dubrave Tišnjanske kod jame gdje su lokalni komunisti 1945. i 1946. poubijali a potom u nju bacili više od 400 ljudi, nalazi se spomen obilježje.

kampanel

Infnik