• CroatianEnglishFrenchGermanItalianPolish
  • +385 (0)22 / 438 648

Tisno

tisno

Tisno je tipično dalmatinsko mjesto uskih ulica i kamenih kuća. Smjestilo se na morskom tjesnacu između kopna i otoka Murtera. Na tom se mjestu otok približio kopnu na samo tridesetak metara. Tu je izgrađen most koji je jedan od zaštitnih znakova mjesta. Most je nekoliko puta mijenjan ili obnavljan a zadnji pokretni most postavljen je 1991. godine. Most se otvara dva puta dnevno što prestavlja atrakciju tijekom turističke sezone, ali i olakšava nautičarima komunikaciju sjever-jug Murterskim kanalom.Tisno je mjesto bogate kulture i tradicije koju su vrijedni mještani sačuvali kroz tešku povijest. Tome svjedoče četiri crkve u samom mjestu: sv. Duh (16. stoljeće), sv. Roko (17. stoljeće), sv. Andrija (17. stoljeće) i zavjetna crkva Gospe od Karavaja., te crkva sv. Martina, zaštitnika mjesta, na Ivinju 3 km udaljeno od Tisnoga. Kod crkve sv. Martina (11. – 12. stoljeće) nalazi se vrijedan arheološki lokalitet s ostacima starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća i ville rusticae iz 11. stoljeća.

 
Turizam se u Tisnome inezivnije počinje razvijati od šezdesetih godina dolaskom turista iz Zapadne Europe, a danas predstavlja najvažniju privrednu granu. Uz smještajne kapacitete u privatnim kućama, kampovima ili hotelu, turizam u Tisnom čine također i zabavni i kulturni sadržaji: Tišnjansko kulturno-športsko lito, izložbe, kino, sportske priredbe prvenstva vaterpolista ili regate u organizaciji veslačkog kluba. Brojni su koncerti popularnih zabavnih i rock skupina te koncerti limene glazbe KUD-a Hartić – Tisno.
U Tisnome se nalazi mnogo turističkih objekata: suvremeno opremljeni apartmani, sobe, hotel, autokamp. Tisno su u bližoj i daljoj prošlosti, za svoj odmor izabrali mnogi poznati ljudi širom svijeta nazivajući ga neki i rajem na zemlji, a šibenski biskupi su još u 18. stoljeću ovdije imali svoj ljetnikovac. Ljeti je u mjestu izuzetno ugodno za odmor i zabavu. Mnoštvo kafića, slastičarnice, terasa za ples uz živu glazbu, te nezaboravne šetnje uz more, poznati lungo mare, pružit će vam odmor kojeg ćete se rado sjećati i naravno poželjeti ponovno doći.

tisno_01

tisno_02

tisno_03

Infnik